Lainarahoitus

Mihin sinä tarvitset lainaa? Onko kodissasi jokin hajonnut, vai pitääkö jotain kodissasi päivittää? Näihin ostoksiin ei välttämättä aina ole meistä jokaisella rahaa pankissa, vaikka olisikin säännöllisesti töissä ja omaisi säännölliset tulot, silloin avuksi tulee lainarahoitus.

Autolaina

Auton ostaminen on melko normaalia lainarahoituksella, mutta nykyään tuo rahoitussopimus tehdään suoraan autoliikkeessä, joka vain tarkastaa, onko autonostajalla mahdollisuutta saada auton hankintaan tarvittavaa luottoa – auton ostaja itse ei kommunikoi millään tavalla varsinaisen lainoittajan kanssa, mutta uuden auton tullessa kotipihaan alkaa kuukausittain tulla uuden auton omistajalle auton osamaksuja, jotka siis ovat autolainan osamaksua usein 3-5 vuotta ja vielä siten, että ns. viimeinen erä on usein tuhansien eurojen kokoinen, joka sitten maksetaan pois vaihdettaessa auto uudempaan tai peräti uuteen autoon.

Asuntolaina

Toinen tavallinen iso laina on omakoti, asunto, talo, kiinteistö, ja tämän lainan koot ovat Suomessa olleet viimeiset vuosikymmenet selvästi kasvussa. Finanssialan keskusliiton (FK) teettämän tutkimuksen ennakkotiedoista selviää, että joillakin velan hoitoon menee yli puolet tuloista. Suomessa viime vuosien aikana nostettujen asuntolainojen keskikoko noin 154 000 euroa. Asuntolainan takaisinmaksuaika on keskimäärin 19 vuotta.

Sijoituslaina

Sijoituslaina on yksityishenkilön ottama hieman suurempi laina, jolla ostetaan esimerkiksi sijoitusasunto. On puhuttu myös, että järkevä ratkaisu voikin olla ostaa sijoitusasunto tai kaksi oman asunnon sijaan ja asua itse vuokralla.

Asunto on hyvin suunniteltuna järkevä pitkäaikainen sijoituskohde. Ideana on, että sijoittaja ostaa asunnon ja vuokraa sen. Vuokratulot riittävät parhaimmillaan kattamaan lainalla ostetun asunnon lyhennykset kokonaan, jolloin vuokralainen käytännössä maksaa lainaa sijoittajan puolesta. Myös asunnon mahdollinen arvonnousu voi antaa merkittävän lisätuoton.

Jos sitten päätyy sijoitusasuntojen hankkimiseen, kannattaa myös opetella vuokralaisten kanssa toimiminen. Kun toimivan vuokrasuhteen rakentamiseen panostaa heti alkumetreillä, kaikissa mahdollisissa tilanteissa on myöhemmin helpompi olla yhteydessä – puolin ja toisin. Esimerkiksi yhteiset toimintaperiaatteet ja vastuiden jakautuminen on hyödyllistä käydä läpi vuokrasuhdetta solmiessa.