Pikalaina

Pikalainat tulivat rahoitusmarkkinoiden muuttuessa tultaessa 2000-luvulla. Pikalainat tai pikavipit ovat lainoja, joita myöntävät yksityiset yritykset, jotka myöntävät nykyään pitkiäkin laina-aikoja ja saatavilla on kymmenien tuhansien eurojen pikalainoja. Pikalaina on saanut nimensä siitä, että laina on haettavissa minä tahansa päivänä suoraan internetistä, ilman palaveria, tapaamista tai yhtäkään henkilökohtaista tapaamista. Näitä lainoja kutsutaan myös nimellä vippi, suomalaisessa pop musiikissa on vipattu vitosia jo kymmeniä vuosia ennen rahoitusmarkkinoiden vapautumista.

Yksityiset lainanantajat

Ennen 2000-luvun vaihtumista käytännössä ainoa virallinen taho, mistä lainaa oli saatavilla olivat pankit. Pankkien lainanantamista valvoo viranomaiset, ja pankeilla on selkeästi tarkemmat määräykset kuin näillä uusilla markkinoiden toimijoilla.

Kun uudet pikavipit ja lainat tulivat saataville, tapahtui myös ylilyöntejä eli ihmiset ottivat pieniä muutaman kympin lainoja lyhyeksi aikaa hirveän korkeilla koroilla. Tähän kuitenkin puututtiin ja nykyään tällaisten vippien ja pikalainojen ottaminen on turvallisempaa.

Tietous lisääntynyt

Nykyään henkilön hakiessa pikalainaa, hän ensin antaa omat tietonsa ja tunnistautuu joko lainanvälittäjälle tai suoraan lainanmyöntäjälle. Jos lainanhakija käyttää koontipalvelua, voi hän saada useammankin tarjouksen eri lainanantajilta ja jokaisessa lainatarjouksessa on nykyään oltava selkeästi nähtävillä kuinka paljon lainaan liittyy kuluja ja korkoja, selkeästi euroina.

Tällaisia koonti- ja vertailusivuja kannattaa käyttää, mikäli lainaa on oikeasti hakemassa. Pikavippivertailun avulla voi säästää jopa satoja euroja. Esimerkiksi hakiessa 2000 euron pikavippiä yhden kuukauden maksuajalla halvimman ja kalleimman pikavipin ero on 230 euroa (19.04.2019).