Nordea varoittaa huijausviesteistä – sähköpostitse tulleita linkkejä ei pidä avata

Nordean asiakkaita on kesän aikana lähestytty erilaisilla huijausyrityksillä. Asiakkaat ovat muun muassa saaneet Nordean nimissä lähetettyjä sähköposteja, joissa pyydetään avaamaan suojattu sähköposti klikkaamalla linkkiä. Linkki johdattaa Nordean palvelua muistuttavalle valesivustolle.

– Nordea ei milloinkaan pyydä puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviesteillä pankkitunnuksia eikä lähetä linkkejä verkkopankkiin. Jos saa Nordean nimissä lähetetyn sähköposti- tai tekstiviestin, jossa pyydetään klikkaamaan linkkiä, kyseessä on aina huijausviesti ja se kannattaa poistaa heti, liiketoimintajohtaja Janne Kaisto korostaa.

Kaisto muistuttaa, että rikolliset eivät pidä kesälomaa, vaan usein aktivoituvat juuri kesälomien ja juhlapyhien aikana.

– Rikollisten keinot kehittyvät koko ajan ja valesovellukset, joihin linkit johdattavat ovat pitkälti oikeiden sovellusten näköisiä. Hyvä perusohje on, että älä ikinä anna korttitietojasi tai kirjaudu verkkopankkitunnuksillasi viesteissä olevien linkkien kautta.

– Uudet kalastelukeinot edellyttävät asiakkailta jopa aiempaa enemmän huolellisuutta pankkiasioissaan. Nordea ei koskaan hoida asioita suojaamattoman sähköpostiyhteyden kautta, vaan aina pankin omien kanavien kautta esimerkiksi verkkopankissa, Kaisto toteaa.

Jos epäilee, että omat pankkitunnukset ovat joutuneen vääriin käsiin, kannattaa olla pikaisesti yhteydessä Nordean asiakaspalveluun, joka palvelee ma-pe klo 8-20 ja la-su klo 9-17. Numero on 0200 3000 (pvm/mpm).

Epäillyistä huijauksista voi myös raportoida Nordean petosyksikköön raportointi@nordea.com. 

Muista nämä tärkeät ohjeet:

1. Huolehdi omien laitteidesi tietoturvasta ja pidä ne ajan tasalla.
2. Älä koskaan anna sähköpostissa tai tekstiviestissä olevan linkin kautta pankkitunnuksiasi, vaikka sivu vaikuttaisi aidolta verkkopankin kirjautumissivulta.
3. Anna vahvistustunnus vain silloin, kun olet itse tehnyt maksun tai maksuja tai kun itse olet tekemässä sopimusta.
4. Lue pankilta saamasi tekstiviestit huolellisesti äläkä esimerkiksi kerro viesteissä olevia aktivointikoodeja ulkopuolisille tai syötä viesteissä olevia aktivointikoodeja linkkien kautta avautuville sivustoille.
5. Muista, että pankkitunnukset ovat aina henkilökohtaisia ja ettei niitä saa koskaan luovuttaa toiselle henkilölle.
6. Pankki ei koskaan pyydä puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse asiakasta kertomaan pankkitunnuksiaan.

Esimerkkikuva Nordean nimissä lähetetystä huijausviestistä: 

esimerkkikuva_huijausviesti1
Kuva: Nordean nettisivuilta

Lähde: Nordea tiedotteet