Asuntomarkkinat ovat erilaiset eri paikkakunnilla Suomessa

Asuntokauppa on käynyt vilkkaana kesällä koko Suomessa. Asuntomarkkinamme kehittyvät kuitenkin eri tavoin eri puolilla maata. Asuntokanta ja eri asuntotyyppien kysyntä vaihtelevat alueittain. Mitä kauemmaksi pääkaupunkiseudusta mennään, sitä suurempi osa asuntokannasta on omakotitaloja ja sitä enemmän niitä myös haetaan.

– Asuntomarkkinoidemme kysynnän kehitystä alueittain on kiinnostavaa seurata. Halutuimmat asuntotyypit vaihtelevat paikkakunnittain. Ihmisten kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset eri puolilla Suomea, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Helsingissä kesäkuun 2020 ja heinäkuun 2021 välillä kaikkein haetuin asuntotyyppi on kerrostalokaksio. Etuovi.comin asuntomarkkinoiden tietopalvelun mukaan hakuvahteja taas on eniten kerrostalokolmioihin. Näiden lisäksi haetuimpia asuntotyyppejä ovat kolmen ja neljän huoneen rivitaloasunnot sekä neljän huoneen kerrostaloasunnot, kertoo Rantanen. 

– Se, että ihmiset hakevat isompia asuntoja Helsingissä, ei ole yllätys. Tämä kertoo siitä, että sekä nuoret ensiasunnon ostajat että sijoittajat etsivät nyt yksiöiden sijaan isompia asuntoja, Rantanen jatkaa. – Haetuimmat alueet Helsingissä ovat Lauttasaari, Töölö, Kallio, Munkkiniemi ja Ullanlinna.

Haetuimmat asuntotyypit Rovaniemellä, Nurmijärvellä, Lohjalla, Hangossa ja Jämsässä

– Kesäkuun kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat yhä korkealla tasolla, ja hieman yllättäen Pohjois-Suomessa korkeammalla kuin muualla Suomessa, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Esimerkiksi Rovaniemellä asuntokauppoja tehdään tällä hetkellä paljon, kertoo Rantanen. – Etuoven tilastojen mukaan viimeisten 12 kuukauden haetuin asuntotyyppi on siellä kolmen huoneen rivitaloasunto. Hakuvahteja on eniten kerrostalokaksioissa. 

– Nurmijärvellä lähes puolet hauista kohdistuu omakotitaloihin. Eniten hakuvahteja on ollut neljän huoneen omakotitaloihin. Niiden lisäksi Nurmijärvellä haetaan eniten 3 ja 4 huoneen rivitaloasuntoja, jatkaa Rantanen. – Tämän kesän asuntomessukaupungissa Lohjalla neljän huoneen omakotitalo on sekä vahdituin että haetuin asuntotyyppi. Siellä asuntoja haetaan eniten Lohjan keskustasta, Karjalohjalta, Sammatista, Virkkalasta ja Pusulasta.

– Asuntojen kysyntä nousee asuntomessupaikkakunnalla selvästi aina noin vuotta ennen messujen alkua. Voidaan jopa puhua asuntobuumista näillä alueilla. Messujen jälkeen kuumentunut markkinatilanne kuitenkin yleensä aina rauhoittuu nopeasti.

– Suomen eteläisimmän kaupungin, Hangon, vetovoima on kasvanut huimasti viime vuosina. Siitä on tullut vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen jälleen suosittu ja eläväinen kesäkaupunki, jossa asunnoille riittää kysyntää. Suosio näkyy myös asuntojen hintatasossa, Rantanen kertoo. 

– Kuluneen vuoden aikana Hangossa haetuin asuntotyyppi on neljän huoneen omakotitalo ja hakuvahteja on eniten kolmen huoneen omakotitaloihin. Se, että kerrostalokaksiot ovat toiseksi suosituin hakukohde Hangossa, ei yllätä. Moni pienestä huoneistosta vanhassa huvilassa haaveileva ulkopaikkakuntalainen päätyy ostamaan kakkoskodikseen kerrostaloasunnon Hangon keskustasta. 

– Monille saattaa olla yllätys sekin, että myös Jämsälle kuuluu hyvää. Paperitehtaan sulkeminen ei näy siellä asuntokaupassa mitenkään. Omakotitalokauppa käy siellä todella aktiivisesti, ja lapsiperheitä muuttaa sinne paljon muualta Suomesta, ihan Helsingistä asti, kertoo Rantanen. – Kuluneen vuoden aikana Jämsässä haetuin ja vahdituin asuntotyyppi on ollut neljän huoneen omakotitalo ja Jämsänkoski, Halli, Kaipola, Längelmäki ja Länkipohja haetuimmat asuinalueet.

Myyntiajat ovat lyhentyneet merkittävästi viime syksystä

– Elämme vilkasta asuntokauppakesää. Sp-Koti teki kesäkuussa jälleen uuden myyntiennätyksensä, kertoo Rantanen.  – Rauhoittumisen merkkejä ei ole ilmassa. Se, että myyntiajat ovat lyhentyneet selvästi tarjonnan lisääntymisestä huolimatta, indikoi hyvän tilanteen jatkumista, toteaa Rantanen. 

– Myyntiajat lähtivät laskuun viime joulukuussa. Toukokuussa myyntiaika oli enää vain noin puolet siitä, mitä se oli enimmillään viime vuoden syyskuussa. Toukokuussa asunnot olivat Etuovi.comissa myynnissä keskimäärin 39 vuorokautta, kun viime syyskuussa markkinointiaika oli 78 vuorokautta ja joulukuussakin vielä 77 vuorokautta. Kesäkuussa myyntiaika oli keskimäärin 44 vuorokautta. 

– Ja vaikka tarjonta on lisääntynyt kuluvan vuoden tammikuusta kesäkuuhun noin 12 prosenttia, oli kesäkuussa myynnissä kohteita vielä 14,5 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa. Kuitenkin viime joulukuusta, jolloin Etuovessa uusien myyntiin tulleiden kohteiden määrä oli alhaisimmillaan, on uusien kohteiden määrä kasvanut 45,8 prosenttia. 

– Tarjonnan määrä on kasvanut myös siksi, että rakentajat ovat aloittaneet aktiivisesti uusien kohteiden rakentamisen. Uudistuotanto pitää asuntokaupan rattaat mukavasti pyörimässä, muistuttaa Rantanen. – Tarjonnan lisääntyminen on myös rauhoittanut hintojen nousua.

– Kysyntä jakautuu nyt useampaan kohteeseen, mikä on hyvä asia. Ylenpalttinen kilpailu yhdestä kohteesta on lievempää, ja sitä kautta pientä rauhoittumista markkinassa on tapahtunut. Nyt ihmisillä on hieman paremmat mahdollisuudet löytää uusi koti itselle. Sitäkin kautta markkinoille on tulossa varmasti lisää kohteita myyntiin. 

Lähteet: News Cision & Etuoven Asuntomarkkinoiden tietopalvelu


Muuta luettavaa muualta

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.

Eduskuntavaalit

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.