Nordea: 5 vinkkiä, joiden avulla voit suojautua verkossa

ternetistä on tullut luonnollinen jokapäiväisen elämän jatke enemmistölle ihmisistä. Verkkoa ei käytetä pelkästään tietokoneen kautta, vaan myös tablettien, puhelinten ja jopa jääkaappien ja rannekellojen kautta. Internetin vaikutus laajenee uusille elämänalueille, mutta samaan aikaan identiteettivarkaudet, korttipetokset ja muut verkkohuijaukset lisääntyvät. Miten verkkoviidakossa voi liikkua turvallisesti?

Nordea suhtautuu huijauksiin vakavasti. Olemme perustaneet yksikön, jossa asiantuntijat tekevät työtä asiakkaidemme suojelemiseksi. Millaisia vinkkejä he voivat antaa Internetin turvallisesta käytöstä?

1. Mieti, mitä jaat!

Sosiaalisen median kanavat ovat hyvä tapa olla yhteydessä muihin ihmisiin, jakaa ideoita ja kiinnostuksen kohteita ja jopa löytää uusi työpaikka. Mieti kuitenkin, millaisia henkilökohtaisia tietoja jaat ja keiden kanssa. Tarkista käyttämäsi palvelun yksityisyysasetukset ja valitse tarkkaan ihmiset, jotka otat mukaan verkostoosi, etenkin jos et tunne heitä henkilökohtaisesti. Valeprofiilit eivät ole mitenkään epätavallisia. Verkosta on vaikea poistaa tietoja, joten mieti, miten niiden joutuminen vääriin käsiin voisi vaikuttaa henkilökohtaiseen elämääsi ja uraasi.

2. Jollet tekisi jotakin todellisessa maailmassa, älä tee sitä myöskään verkossa.

Verkossa on helppo sanoa ja tehdä asioita, joita et sanoisi tai tekisi oikeassa elämässä. Kontaktit ovat usein nimettömiä etkä näe keskustelukumppaniasi, jota et kenties koskaan joudu tapaamaan. Kirjallinen viesti on helppo ymmärtää väärin, ja kun et näe toista henkilöä, varoitusmerkit jäävät helposti huomaamatta. Tämä näkyy esimerkiksi keskusteluryhmissä tai Facebook-ryhmissä. Kertoisitko työhösi tai avioliittoosi liittyviä yksityiskohtaisia tietoja jollekin, joka seisoo edessäsi kaupan kassajonossa? Antaisitko verkkopankkitunnuksesi tai luottokorttitietosi tuntemattomalle, joka pyytää niitä sinulta vaikkapa junassa? Miksi sitten tekisit niin, jos niitä pyydetään sähköpostitse?

3. Jos olet joutunut huijauksen uhriksi, et ole yksin – ota välittömästi yhteyttä poliisiin ja omaan pankkiisi!

Huijauksen uhri alkaa helposti syyttää itseään ja pohtia, miksi hän lankesi huijaukseen. Tällaiset pohdinnat kannattaa jättää myöhemmäksi. Jos huomaat tulleesi huijatuksi tai uskot, että joku on saanut käsiinsä luottokorttitietosi tai verkkopankkitunnuksesi, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi! Huijauksen jälkeen on tärkeää toimia nopeasti, sillä se voi auttaa minimoimaan tappiot. Sen jälkeen on aika pohtia, mitä olisit voinut tehdä toisin, ja varmistaa, ettei sama voi toistua. Muista myös, ettet ole yksin.

4. Vaihda salasanojasi.

Tunnetko ihmisiä, jotka eivät ole vaihtaneet salasanojaan vuosiin? Tai jotka käyttävät syntymäaikaansa tunnuslukuna? Se ei ole järkevää. Useimmat ovat tottuneet siihen, että työssä käytettäviä salasanoja täytyy vaihtaa säännöllisesti. Miksei sitten myös henkilökohtaisia salasanoja? Oletko kuullut aakkoslaulun, joka auttaa muistamaan kaikki kirjaimet? Voisit ehkä tehdä itsellesi oman laulun, jonka avulla muistat omat salasanasi. Muista myös vaihtaa kaikkien Internetiin yhteydessä olevien laitteidesi oletussalasana!

5. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, sitä se luultavasti on.

Tämä lausahdus on kaikille tuttu, mutta ihmiset lankeavat silti huijauksiin. Olipa kyseessä sitten kuuma sijoituskohde tai salaperäinen miljonäärisukulainen, mieti onko se liian hyvää ollakseen totta. Esitä kysymyksiä ja opettele näkemään huijauksen tunnusmerkit. Jos saat sähköpostiviestin, jossa on hämmästyttävä tarjous, mene asianomaisen yrityksen verkkosivuille tai soita yritykseen ja selvitä, onko sillä todella tällainen tarjous. Tee kuvahaku saamistasi kuvista, tutki nimiä ja yrityksiä, äläkä lähetä rahaa ihmisille, joita et tunne henkilökohtaisesti. Voit aina kysyä neuvoa pankistasi ja pyytää pankkia tutkimaan mahdollisesti saamiasi asiakirjoja. Pidä mielessä, että jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, sitä se luultavasti on.