Helpotusta ikäihmisten pankkiasiointiin: Tiedot OP:n tilitapahtumista saa nyt tekstiviestillä

Ikäihmiset asioivat muita ikäryhmiä useammin pankkikonttoreissa ja seuraavat tilitapahtumia usein paperisen tiliotteen avulla. Nyt OP on kehittänyt heille mahdollisimman helpon ja reaaliaikaisen tavan seurata tilitapahtumiaan.

Yli 65-vuotiaat pankkiasiakkaat erottuvat rahankäytössä muista ikäryhmistä. Tämän ikäisistä OP:n asiakkaista noin kahdeksan kymmenestä esimerkiksi käyttää käteistä, ja myös konttoreissa asiointi on yleisempää. Vaikka digitaalisten pankkipalveluiden käyttö kasvaa kaikissa ikäryhmissä, yli 65-vuotiaista vain alle puolet käyttää verkko- ja mobiilipalveluita.

Koronapandemian vauhdittamana OP halusi kehittää ikäihmisille uuden palvelun, joka tukisi itsenäistä ja turvallista asiointia ja kannustaisi käyttämään korttia käteisen sijaan. OP Tiliviesti on palvelu, joka kertoo asiakkaalle tekstiviestillä, mitä hänen tilillään tapahtuu reaaliaikaisesti.

– Ikäihmiset käyttävät usein käteistä, koska he kokevat taloudellisen tilanteensa seuraamisen muutoin vaikeaksi. Kehittämämme tekstiviestipalvelu vastaa tähän tarpeeseen. Tilitiedot saa tekstiviestillä matkapuhelimeen, joka henkilöllä on jo nyt käytössään, eikä se vaadi uusien digitaalisten työkalujen käyttöönottoa, OP Ryhmän arjen taloudesta vastaava johtaja Masa Peura sanoo.

Palvelua kokeiltiin koronakeväänä kuudessa alueellisessa osuuspankissa. Mukana olleet asiakkaat kiittelivät sitä, että heille kehitettiin yksinkertainen palvelu, joka ei vaadi uusien laitteiden hankkimista tai opettelua. Palvelu on suunnattu nimenomaan asiakkaille, jotka eivät käytä digipalveluja.

– Palvelun testiryhmä koki tiedon saamisen tekstiviestillä turvallisena ja helpottavana, kun saldotietoja ei täytynyt käydä tarkistamassa erikseen esimerkiksi pankkiautomaatilla. Moni koki myös hyvänä, että mahdolliset väärinkäytökset voisi havaita tekstiviestien avulla heti, Peura sanoo.

Iäkkäämpien asiakkaiden joukossa on monenlaisia pankkipalveluiden käyttäjiä – osa käyttää pankkipalveluita niin mobiilissa kuin verkkopalvelussakin. Osa kuitenkin seuraa tilitapahtumiaan pääsääntöisesti paperisesta tiliotteesta kerran kuussa.

– Monia iäkkäämpiä asiakkaitamme yhdistää se, että he ovat huolellisia ja haluavat omaan raha-asioiden hoitoon lisää varmuutta. Kun lasku on maksettu konttorissa, monet asiakkaat saattavat vielä vahvistaa puhelinpalvelusta, että lasku on tullut maksetuksi. OP Tiliviestin avulla tieto esimerkiksi maksetuista laskuista tulee asiakkaalle automaattisesti ja helposti, eikä erillistä varmistusta tarvita, Peura sanoo.

Lähde: News Cision