Hallituksen sote-esitys kasvattaisi menoja jopa 4,35 miljardia

Jotta suomalaisten sote-palvelut voidaan jatkossa turvata, sote-uudistuksen päätavoitteen tulisi olla rahanmenon kasvun hillintä. Hallituksen sote-esitys ei tätä tavoitetta täytä. Suomalaiset ikääntyvät, ja hoitoa ja hoivaa tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän. Tätä menoa rahat kaikkien hoitamiseen eivät riitä.

Talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva Hyvinvointiala HALI ry:stä oli eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana sote-esityksestä. Hän pyysi kansanedustajia kiinnittämään huomiota esityksen merkittäviin ongelmiin. 

− Hallituksen sote-esitys ei ratkaise kustannusten kasvun ongelmaa. Päinvastoin – esitys kasvattaisi sote-menoja merkittävästi, ja silti suomalaisten hoidon ja hoivan laatu ei paranisi. Lisäksi esityksessä on mukana sääntelyä, joka tekee sote-palveluista kalliimpia, Kuuva toteaa. 

Hallituksen esityksessä rajoitetaan palvelujen ostamista yksityiseltä sektorilta, vaikka ostopalveluista on ympäri Suomen ollut hyviä kokemuksia. Kunnat ovat ostaneet palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta, kun omia resursseja ei ole ollut tai kun ostetun palvelun laatu tai kustannustehokkuus on ollut parempi. Hyvinvointialueilla ei olisi tätä samaa mahdollisuutta. 

− Hoidettavien määrä kasvaa, ja samalla kustannusten kasvua ei pystytä hillitsemään. Kuka tämän kaiken maksaa? Paineet siihen, että rahaa täytyy hakea lisää veronmaksajien taskuista, voivat olla kovat. Suomalaisten veroeurot pitää saada tehokkaampaan käyttöön. Se onnistuu käyttämällä parhaita toimintatapoja ja resursseja. 

Lähde: STT Info