Tasapainoita taloutesi – viisi vinkkiä jokaiseen talouteen

Tämä vuosi on ollut monelle tiukin vuosi taloudellisesti koko elämässä. Toisaalla tämä on ollut joillekin yrityksille ennätysvuosi, kuten olemme saaneet lukea lehdestä. Mutta niinhän se on aina ollut ihmiskunnan historiassa, että kaikki kriisit jakavat rahaa epätasaisesti. Toisilta viedään melkein loputkin ja toiset saavat entistä enemmän.

Tällaisissa tilanteissa on hyvä katsoa tarkemmin sitä omaa taloutta ja tehdä tarvittavat toimenpiteet sen tasapainoittamiseksi, mitä nyt onkaan tehtävissä. Jos taloutesi on parantunut, ei silloinkaan ole pahitteeksi katsoa näitä viittä vinkkiä.

Älä maksa turhia kuluja

Turhat kulut vievät monelta perheeltä euroja kuukausittain. Yksi helpoiten vähennettävistä kuluista ovat kuukausittaiset lainojen ja osamaksujen lyhennykset, joissa jokaisessa on omat kulunsa sen koron päälle. Pikavippi24.com palvelu mahdollistaisi yhden isomman lainan hakemisen, jolla voisi maksaa kaikki pikku lainat pois! Näin maksaisit vain yhden lainan korkoa ja kulua useamman sijasta ja todennäköisesti säästäisit vuositasolla jopa satoja euroja pelkistä kuluista! Kannattaa ainakin kokeilla, minlälaisia lainatarjouksia palvelusta olisi saatavilla. Lainatarjous ei velvoita sinua ottamaan lainaa, mutta se antaa sinulle mahdollisuuden vähentää kuukausikulujasi tai ainakin tarkistaa, onko sinulla mahdollisuuksia vähentää niitä liittämällä kaikki lainat ja osamaksut yhdeksi lainaksi.

Älä kuluta turhaan

Perheissä kuluttamista ei voi välttää, ja mitä isompi perhe sitä enemmän kulutetaan. Mutta asut sitten yksin tai suurperheessä, kaikilla on selvää, että etukäteissuunnittelulla on mahdollista säästää omassa kulutuksessa ja samalla ajoittaa omat ostokset esimerkiksi paikallisten kauppojen tarjousten mukaisesti. Tarjoushaukkana toimiminen säästää pitkän pennin. Viikon oman ruokalistan suunnittelu etukäteen voi yksin asujallakin säästään useamman euron joka viikko, ja se vie kuitenkin vain muutaman minuutin omasta vapaa-ajasta.

Jos sitten asut yksin, voisit kokeilla, miten kaverisi innostuisivat jos tekisitte ruokaa yhdessä? Monet ruokapaketit ovat tarkoitettu useammalle henkilölle ja jos saatte tehtyä ruoan vaikka neljälle kerralle, on se huomattava säästö jokaiselle!

Aloita säästäminen

Jos suinkin pystyt, aloita nyt viimeistään oma säästäminen. Laita vaikka 50 euroa kuukaudessa sivuun esimerkiksi oman lähipankkisi rahastoihin. Rahastot eivät välttämättä tuota hirveästi, mutta todennäköisesti saat ajanmyötä kuitenkin rahaa säästöön. Voit sitten käyttää rahastosäästösi nopeastikin tarpeen mukaan. Rahastot ovat pääsääntöisesti saatavissa rahaksi omalle tilille yhdessä päivässä.

Kun säästät pienen summan joka kuukausi ja laitat sen rahastoihin, teet ajallista hajauttamista eli tulet ostamaan välillä vähän kalliimmalla ja välillä todella hyvään hintaan, mutta historiassa kaikki pörssit ja niiden arvo ovat aina nousseet. Välillä voi tulla tiukkojakin alastuloja kuten 90-luvun lama, vuosi 2008 ja nyt tämä 2020, mutta pidemmällä aikajänteellä arvonnousu on ollut kokonaisuudessaan jatkuvaa. Se ei tarkoita, ettetkö voisi menettäää kaikkia sijoituksiasi, jos laitat ne liian riskisijoituksiin ja lähdet hakemaan isoja voittoja nopeasti.

Mieti asumistapaasi?

Asutko vuokralla? Maksatko liikaa vain koska haluat asunnon keskustasta, tai onko sinulla itsellesi ehkä hieman liian iso asunto ja pärjäisit pienemmässäkin? Entä jos sittenkin vuokran suhteen ostaisit asunnon? Oman asunnon maksaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, huonossakin tapauksessa sinulla on kuitenkin jotain omaisuutta, kun olet maksanut asuntosi loppuun. Vuokralla asuessa, maksan jonkun toisen kuluja.

Oman asuntotyyppin valinnalla on suuri merkitys oman taloutesi sekä kuukausikuluissa että tulevaisuuden omaisuutesi arvossa.

Mieti liikkumistasi?

Jos asut alueella, missä on hyvät julkiset liikenneyhteydet, tai sinulla on polkupyörä, tarvitsetko omaa autoa? Useimmat suomalaiset autoilijat tulisivat kyllä toimeen ilman autoakin. Suomessa on yli 2,7 miljoonaa henkilöautoa. Linja-autojen määrä sen sijaan ei ole viimeiseen muutamaan vuoteen enää kasvanut, tarkoittaako se, että me suomalaiset emme ole kovin julkisia liikkujia, vaan arvostamme enemmän sitä omaa autoa?

Millä tavalla sinä voisit tasapainoittaa omaa talouttasi?