VISA-LÄHIMAKSUT NYT MAHDOLLISIA TURUN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEESSÄ – FÖLI TUO LÄHIMAKSAMISEN TURUN SEUDUN BUSSILIIKENTEESEEN

Turku, 28.1. 2021 – Matkustaminen helpottuu koko Turun seudulla lähimaksujen käynnistyessä Fölin busseissa. Föli mahdollistaa lähimaksut joukkoliikenteessä ensimmäisenä Suomessa.

Paikalliset asukkaat, turistit ja liikematkustajat voivat nyt maksaa matkansa näyttämällä pankki- tai luottokorttia, mobiililaitetta tai älykelloa tarvitsematta käteistä tai jonottamatta matkalippua[1].

Lähimaksaminen ei pelkästään nopeuta siirtymistä pisteesta A pisteeseen B, vaan tekee kaupungissa matkustamisesta myös helpompaa. Lähimaksu on myös aina oikean suuruinen, joka säästää matkustajien aikaa ja rahaa. Jopa puolet matkustajista kertoo, että erilaisten lippujen käyttö eri julkisen liikenteen kulkuneuvoissa on vaivalloista. Tarjoamalla lähimaksumahdollisuuden busseissa, Visa on helpottanut miljoonia matkustajia säästäen matkustajien aikaa ja rahaa oikean hintaisilla matkalipuilla. Lähimaksaminen tukee myös paikallista liike-elämää tarjoamalla helpon tavan matkustaa asiakastapaamisiin[1].

Lähimaksamisen toivotaan lisäävän joukkoliikenteen käyttöä ja helpottavan matkantekoa. Pankki- tai luottokortilla maksaminen helpottaa erityisesti satunnaisesti matkustavia. Uusi maksutapa todennäköisesti myös nopeuttaa liikennettä, sillä kertalippujen ostaminen busseissa vähentyy.

Uuteen maksutapaan on valmistauduttu Fölissä vaihtamalla kaikkiin busseihin uudet lukijalaitteet. Myös taustajärjestelmä on päivitetty. Lähimaksaminen otettiin käyttöön sataman, keskustan ja lentoaseman välillä liikennöivällä linjalla 1 jo joulukuussa, jotta järjestelmästä voitiin löytää ja korjata virheitä ennen lähimaksamisen käyttöönottoa koko liikenteessä.

Aluksi matkan maksaminen lähimaksulla onnistuu vain normaalihintaisten lippujen kohdalla, mutta opiskelija- ja eläkeläisalennusten huomioiminen matkan hinnassa on jo suunnitteilla.

Visan Suomen, Ruotsin ja Baltian Maajohtaja Riikka Salminen toteaa:

Visa on tukenut lähimaksujen käyttöönottoa kaupunkien joukkoliikeenteessä maailmanlaajuisesti ja etenkin Euroopassa. Haluamme helpottaa miljoonien ihmisten elämää, jotta he voivat toimia vaivattomasti kaupungeissa jossa asuvat, työskentelevät tai vierailevat.

Matkustaminen helpottuu kun jonottaminen vähenee, sillä lähimaksu on nopeampi kuin matkaliput tai käteismaksut. Myös maksujärjestelmien linkkautuminen suoraan pankki- ja luottokortteihin sekä turvalliseen maksuteknologiaan tekee maksutapahtumasta turvallisemman kuin lippujen toistuvasta ostamisesta pisteestä A pisteeseen B.

Yhteistyössä Turun joukkoliikenteen Fölin kanssa toivomme jokaisen bussilla matkustavan päivittäisen elämän olevan hieman helpompaa.”

Visan tutkimusten mukaan vaivalloisuus on yksi suurimmista kynnyksistä vaihtohtoisten matkustumuotojen käyttöönotossa, tähän ongelmaan lähimaksut tuovat ratkaisun. Mahdollistamalla uusia maksutapoja esimerkiksi busseissa, Visa vähentää julkisen liikenteen tehottomuutta tekemällä matkustamisesta helpompaa niin liike-elämän matkustajille kuin työmatkalaisille. Lontoossa, joka oli ensimmäisiä kaupunkeja Visan teknologian käyttöönotossa, matkustajat totesivat, että lähimaksujen käyttöönotto oli merkittävin heidän kokemansa julkisen liikenteen parannus.

Visan kokemuksen mukaan tämänkaltaiset hankkeet parantavat kaupunkien kestävää kehitystä. Lähimaksaminen voi vaikuttaa merkittävästi siirtymistä kohti vähäpäästöisempää liikennettä. On ennakoitu, että julkisen liikenteen osuus tästä on jopa 27 % jos matkan maksamiseen liityvät esteet poistetaan.

Lähde: MyNewsDesk