Osakesäästötilin voi nyt avata Nordeassa

Nordean asiakkaat voivat avata itselleen osakesäästötilin 10. joulukuuta lähtien. Osakesäästötilille voi siirtää rahaa ja käydä kauppaa aikaisintaan 1. tammikuuta 2020. Nordea kannustaa osakesäästämiseen myös järjestämällä tammikuusta lähtien kerran kuussa osakesäästöpäivän, jolloin tietyn pörssin osakkeilla voi käydä kauppaa enintään yhden euron kaupankäyntikuluilla.

Osakesäästötilin avaus on mahdollista Nordean asiakkaille 10. joulukuuta 2019 lähtien, ja tiliä voi alkaa käyttää 1. tammikuuta 2020 alkaen.

Osakesäästötilillä voi tehdä suoria osakesijoituksia. Tili eroaa tavallisesta arvo-osuustilistä siten, että osakkeiden myyntivoitosta ja osingoista ei makseta välittömästi veroja, vaan vasta kun osakesäästötililtä nostetaan varoja pois. Tämä helpottaa osinkojen uudelleensijoittamista sekä osakeomistusten muutoksia tilin sisällä.

Nordeassa osakesäästötilin avaus on kaikille maksutonta.

–  Halusimme tehdä osakesäästötilin hinnoittelusta avoimen ja tasa-arvoisen. Hinnat ovat samat kaikille asiakkaillemme ja mahdollistavat kannattavan kaupankäynnin myös pienemmillä summilla. Kaupankäyntikulut osakesäästötilillä ovat täysin samat kuin osakesijoituksissa arvo-osuustililläkin, Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Eronen kertoo.

Edulliset kaupankäyntihinnat kannustavat sijoitusten hajauttamiseen

Sijoitusten hajauttaminen on keskeinen tapa vähentää sijoitusten riskiä. Nordea kannustaa piensijoittajiakin osakeomistusten hajauttamiseen edullisilla kaupankäyntikustannuksilla. Kahdeksaansataan euroon asti osakekaupan kustannukset ovat enintään yhden prosentin. Osakkeiden säilytyksestä sijoittaja ei maksa mitään, jos kauppaa käy vähintään kerran kolmessa kuukaudessa.

– Matalien kaupankäyntikustannusten ansiosta omaa salkkua on helppo hajauttaa, kun yhtä osaketta voi ostaa vaikka vain muutamalla kympillä edullisesti, Tanja Eronen sanoo.

Osakesäästäjän tulisi muistaa myös hyvä hajautus. Korkojen, kiinteistöjen ja muiden sijoitusten lisääminen salkkuun vähentää sijoitussalkun kurssivaihteluita. Myös osakkeiden hajautus usealle toimialalle ja kansainvälisesti pienentää riskejä huomattavasti. Nordean asiakkaana kaupankäynti ulkomaisillakin osakkeilla on edullista, mutta helpotusta hajautukseen kannattaa hakea myös korkorahastoilla ja kansainvälisesti hajauttavilla osakerahastoilla.

Nordea kannustaa osakesäästämiseen tammikuusta lähtien myös uudella osakesäästöpäivä-kampanjalla, jossa kerran kuussa tietyn pörssin osakkeita voi ostaa tai myydä enintään yhden euron kaupankäyntikuluilla.

– Osakesäästöpäivällä haluamme muistuttaa sekä ajallisen että maantieteellisen hajauttamisen tärkeydestä. Kaikkia osakesijoituksia ei kannata tehdä vain kotimaan pörssiin, toteaa Eronen.

Osakesäästötilin avaus on maksutonta, ja osakekaupankäynnistä veloitetaan Nordean normaalit välitys- ja säilytyspalkkiot. Osakesäästötilille voi siirtää varoja sijoitusten tekemiseen enintään 50 000 euroa, mutta sijoitusten arvo voi osakkeiden arvonnousun ja osinkojen vaikutuksesta myöhemmin ylittää tämän rajan.

Tiliä avatessa on tärkeää huomioida, ettei avaa itselleen tilejä eri pankkeihin, sillä useamman kuin yhden osakesäästötilin pitäminen johtaa ylimääräisiin veromaksuihin.